diumenge, de setembre 18, 2005

Senat Català

Catalunya necessita un Senat propi.
Si observem l'actual llei electoral, veurem: La llei d'Hondt premia els partits grans envers els petits; la representativitat territorial s'ha de compensar donant més diputats a la zona de Barcelona, perquè lògicament, tenen més habitants i menys diputats a les altres provincies; s'inclou una compensació de diputats per les provincies petites. Però al final de tot això s'ajunten tots els diputats de cada partit en un grup parlamentari i s'esvaeix la representació de cadascuna de les parts que té Catalunya que són les comarques. Perquè es perd ? Doncs perquè aquell polític que va sortir escollit, per exemple, a l'Alt Empordà, ja no es deu a la gent que el va escollir sinó al seu partit, ha de votar el que vol el partit, oblidant ràpidament quins ciutadans l'han posat al lloc que ocupa.
Per això crec que necessitem un Senat. Cal un contrapoder que per llei tingui la obligació de representar les comarques de Catalunya i ratificar totes les lleis que surten del Parlament o tornar-les en cas de no ser aprovades. Hi hauria d'haver un sol escó per a cada comarca, i cada senador hauria de lluitar en unes eleccions amb els altres candidats a representar una determinada comarca. Ja està bé que un cop acabades unes eleccions tothom guanyi. Això s'ha d'acabar. S'agafen els vots de cada comarca, es sumen, i el que guanya és el Senador que representa aquella comarca. Totes les comarques el mateix pes.
Aquest sistema fa que el nostre Parlament on estem representats per habitants proposi les lleis, i tornem a apropar la política als ciutadans en el tram final de les aprovacions de les lleis perquè cada Senador haurà de procurar representar els interessos dels ciutadans de la seva comarca. Tant els que l'han votat com els que no, perquè sap que el seu lloc depen d'aquella gent i no de si el partit el coloca de número 4 o de número 2 en una determinada provincia.
La darrera pregunta és: En aquest Senat on tothom representa la seva comarca, qui representa la unitat de Catalunya ? Doncs els expresidents vius del Parlament i de la Generalitat de Catalunya.

1 Comentaris:

Blogger Mònica Martín Niubó diu...

Hi estic en general d'acord, però crec que s'ha de fer una petita salvetat, si es constitueix un senat català representatiu de cada una de les comarques, hauria de canviar la manera d'elegir el parlament on una llei modifica a l'alça la representació de les comarques més petites i que cada vot contés igual, sé que a comarques aquesta postura no agrada gens, però a comarques també han de tenir an compte que a la província de Barcelona no és només la ciutat i àrea metropolitana, hi ha altres comarques a la província amb molta menys població com per exemple, el Bages, Berguedà o Osona i sembla que ningú se'n recorda d'elles i el seu vot val menys que un de la Noguera, del Montsià o de l'Alt Empordà.

dilluns, 19 de setembre, 2005  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home