dilluns, de novembre 07, 2005

Boicot als productes espanyols ?

Avui , he rebut un mail tipus spam sobre el boicot que fomenten des de Madrid als productes catalans. Incloia un pdf amb tot un seguit de marques catalanes i una proposta de marques alternatives no-catalanes. M'ha fet emprenyar.
Sempre m'he reconegut un catalanista moderat, però he de reconèixer que qui més em radicalitza en la meva posició no és ni en Carod ni els independentistes, sinó, el PP, la Cope, etc...
M'he preguntat a mi mateix, si hauriem de fer un contra-boicot als productes espanyols durant aquest nadal. Pernils jabugo, vins rioja, torrons d'alacant, etc...
Però he arribat a la conclusió que no hem de caure en la seva baixesa moral. El que volen provocar és precisament reforçar l'enfrontament i que piquem l'ham. Doncs no. Política Gandhi. Voleu fer boicot ? Doncs feu el que us roti. Nosaltres sóm gent més raonable, pensem les coses abans de fer-les i creiem que ens agrada combinar a la nostra taula, una bona botifarra d'Olot, amb uns bons talls de pernil de jabugo extremeny i un bon cava català o un vi de la Rioja.
No hem de caure a la trampa de tornar el boicot.
Esforcem-nos en parlar, parlar i parlar fins que s'avorreixin de sentir-nos.
Obviament la campanya farà molt mal a moltes empreses catalanes. La reacció evident seria tornar-los la pilota castigant els seus productes. Però crec que Catalunya sempre ha necessitat del mercat espanyol per fer comerç i Espanya sempre ha necessitat de l'empenta catalana, vasca, etc... per anar endavant.
Catalunya - Euskadi han de representar a Espanya el que representen França - Alemanya a la UE. Estem disposats a ser solidaris però no a fons perdut sinó creant uns fons de cohesió que permetin que les altres regions d'Espanya creiin riquesa, a canvi d'exigir-los l'esforç personal i guvernamental que això implica. Tal com ha fet la UE amb Espanya durant els darrers anys. Llavors no caldrà que ens preocupem per balances fiscals, etc... perquè s'equilibraran soles.